NewsBoğaziçi Üniversitesi’nde geliştirilen aşı teknolojisi, Çin Patent Ofisi’nden de patent aldı

January 2, 2019by Vaccizone0

Boğaziçi Üniversitesi’nde Prof. Dr. Nesrin Özören olarak ‘Dayanıklı Aşı Taşıyıcı Protein Mikrokürecik Teknolojisi bu kez de Çin Patent Ofisi’nden patent aldı. Dünyada ilk kez Türk bilim adamı kredi kartı ile ve ASC proteini mikrokürecikler’inden oda bekle 30 günabilen aşı taşıyıcı teknolojisi Avrupa Patent Ofisi, Japonya ve ABD’den patent almıştı.Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. ‘Çin Patent Ofisi’nden patent almış olması’ ‘triadic patent’ ‘olarak buluşu, Türkiye’nin ilk ve tek biyoteknoloji patenti olarak dört dünya bölgesinde koruma altına alınmış oldu. Uluslararası Yatırımcıların dikkatini çekmesi beklenen ‘Dayanıklı Aşı Taşıyıcı Protein Mikrokürecik Teknolojisi’,

Türkiye’nin dört kıtada patent alan Buluşu

Boğaziçi Üniversitesi Bilim Araştırma Merkezi ve Moleküler Yaşam Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. de patent verdi. 2009 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi’nde sürdürülen proje yürüten “ASC zerrecik / mikrokürecik aşı taşıyıcı” teknolojisi, soğuk zincir standartlarından bağımsız olarak dünyanın yerine aşıların bozulmadan gönderilmesini olanaksız hale getiriliyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nde gelecekte mevcut olmadığının altını çizen Özören “günümüzde aşı teknolojisinde kullanılan lipozom veya nano dönen farklı taşıyıcı sistemler var ancak bizim geliştirdiğimiz mikro kürecik sistemi yepyeni bir teknoloji. Bu sistem, ASC proteininin meydana getirdiği iplik yapılarının birbiri üzerinde katlanarak yumak gibi tanımlanabilecek sağlam bir yapı oluşturacak kaynaklanıyor ”diye konuştu.

Aşılar normal ısı koşullarında yerine gönderilebilecek

Günümüzde kullanılan yeni nesil aşılara mikroorganizmaların sadece en çok yazı yanıtı veren parçaları, bu yapıları içeren aşıların da 2-8 0C derece ve sabit saklanmaları gerekiyor. Dünyada ilk kez ASC zerrecikleri üzerinde başka moleküllerin üzerinde başka moleküllerin (antijenlerin) üzerinde başka moleküllerin (antijenlerin) üzerinde başka moleküllerin taşınabileceği ve gönderilebileceğini öğrenebilir hale getirilebileceğini bulup bu sayede aşı teknolojisini geliştirdiklerini ifade eden Prof. mikroorganizmanın yok olma özelliğini belirttiğini belirtti. Özören, “Buluşumuz olan ASC zerrecik taşıyıcısı; üzerine yüklenen antijenleri / uyaranları 30 gün boyunca oda ya da donma / çözülme döngülerine dirençli bir şekilde koruyor. Bu teknoloji ile geliştirilecek tüm aşılar;Bugün ihtiyaç duyulan yer yerine normal ısı koşullarında gönderilebilecek ”dedi.

Kaynak: https://haberler.boun.edu.tr/tr/haber/bogazici-universitesinde-gelistirilen-asi-teknolojisi-cin-patent-ofisinden-de-patent-aldi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *